Ako si vybrať správnu pergolu pre rodinný dom

Pri výbere vhodného systému na prekrytie terasy je potrebné zvažovať niekoľko hľadísk. V tomto článku nájdete tie dôležité z nich.

Pojem pergola sa využíva na označenie záhradného prístrešku alebo inej ľahkej konštrukcie ktorá slúži na posedenie a odpočinok. Klasickým dizajnom je drevená konštrukcia zložená zo stĺpov, nosníkov a priečnych hranolov, prerastená viničom či inou popínavou rastlinou. V súčasnosti však pod týmto pojmom nájdeme oveľa širšiu ponuku.

Základné rozdelenie

Pre jednoduchosť môžeme rozdeliť pergoly na pevné a sťahovacie. Pevné pergoly majú obvykle drevenú, oceľovú alebo hliníkovú konštrukciu. Niekedy už samotná konštrukcia poskytuje aký taký tieň, prípadne je doplnená zeleňou, ktorá tejto funkcii napomáha. Pokiaľ má pergola odolávať aj dažďu, môže byť prekrytá sklom či polykarbonátom, alebo rôznymi nepriehľadnými materiálmi, najčastejšie dreveným záklopom a plechovou strešnou krytinou.

Druhou skupinou pergol sú sťahovacie tieniace systémy. 2 najtypickejšími krytinami sú vystužený PVC kanvas a hliníkové lamely. Ich najväčšou výhodou je variabilita. Na jednej terase môžete dosiahnuť rozmanité variácie slnka, svetla a tieňa. V lete si môžete posedieť v tieni, na jar či na jeseň zase pod holým nebom užívať posledné teplé lúče slnka. Táto variabilita však nie je dôležitá iba pre využitie terasy.

Tieň v interiéri

Jedným zo základných hľadísk výberu je, či tieň pergoly ovplyvní aj interiér domu. Ak priestor terasy susedí s obývačkou prípadne jedálňou či kuchyňou, a okenné otvory miestnosti sú orientované do priestoru terasy, nie je vhodné aby ostali sústavne v tieni. Slnečné žiarenie a svetlo v interiéri má hygienické, psychologické a v zimnom období aj energetické výhody. Takúto polohu terasy nájdeme vo väčšine prípadov, a preto sa stále väčšej obľube tešia mob pergoly. Tie umožnia pergolu zatiahnuť, prípadne modifikovať tak, aby sa slnečné žiarenie dostalo do interiéru vtedy keď to je žiadané. Stavba pergoly zároveň limituje potrebu ďalších tieniacich zariadení na fasáde a tak kompenzuje určitú časť svojich nákladov.

Zároveň platí, že pri samostatne stojacich pergolách (oddelených od stavby domu) je väčšinou rozumnejšie uvažovať s pevnou pergolou, ktorá má jasnú cenovú výhodu.

Vetranie

Pre príjemné posedenie v tieni môže byť dôležité aj vetranie. Ak sa priestor v okolí Vašej terasy prehrieva- a to nastáva napríklad vtedy ak okolitý priestor neumožňuje pohyb vzduchu, alebo ak máte tmavú dlažbu, ktorá je počas dlhej doby vystavená slnečnému žiareniu- je dobré ak viete priestor pod pergolou vetrať aj pri tienení. Takúto možnosť umožňujú pergoly s otočnými hliníkovými lamelami ktoré sa môžu naklopiť tak, že priestor pod pergolou tienia a zároveň z neho odvádzajú teplý vzduch.

Dážď a vietor

Kedysi sa vo veľkej miere používali rozmanité textilné markízy. Pokiaľ toto zariadenie vhodne plní funkciu tienenia, nemôžete sa naň spoľahnúť ani pri ľahkej letnej spŕške, pretože textil dažďovú vodu nezadrží. Zároveň textil v kontakte s dažďom ale aj so slnečným žiarením pomerne rýchlo stráca svoje vlastnosti a nemá dlhú životnosť. Moderné pergoly z hliníka alebo s prekrytím z vystuženého PVC kanvasu umožňujú mať pergolu roztiahnutú a využívať tak priestor terasy aj počas daždivého počasia, ktoré sa v našich klimatických podmienkach vyskytuje pomerne často aj v období, ktoré je inak charakteristické príjemnou vonkajšou teplotou.

Podobná situácia nastáva vo veternom počasí. Bežne dostupné systémy nie sú testované na odolnosť voči vetru, ale keďže niektoré nové mechanické systémy vznikli so zámerom celoročného používania, testujú sa pri rôznych rýchlostiach vetra, tak aby odolali vetru s rýchlosťou až okolo 100 km/ hodinu. To je dostatočná odolnosť pre väčšinu situácií, s výnimkou terás vo výškových budovách.

Celoročné využívanie

Ďalším stupňom komfortu je možnosť celoročného využívania pergoly. Vtedy je dôležitá odolnosť pergoly voči poveternostným podmienkam, a teda voči dažďu, vetru a tiež snehu. Celoročné využívanie dáva zmysel, pokiaľ je pergola uzatvárateľná aj z bočných strán, a tak udržuje teplo, alebo aspoň chráni proti vetru. K tomu slúžia posuvné presklené panely, alebo zvinovacie rolety i zip screen.

Osvetlenie

Najmä pri väčšej hĺbke terasy je výhodné mať do pergoly zakomponované osvetlenie. Pri menších hĺbkach terasy postačí aj bočné osvetlenie formou nástennej lampy, ale ak sa jedná o šírku väčšiu ako 3 metre, takéto osvetlenie nemusí byť postačujúce, hlavne ak je v priestore terasy umiestnený stôl.

Osvetlenie nie je problém pri pevných pergolách, je pomerne jednoduché priviesť elektrický kábel a zavesiť či inak primontovať lampy. Ale aj niektoré mobilné pergoly poskytujú možnosť osvetlenia tak, že je priamo integrované do pohyblivých profilov či lamiel.

Rozmery a ich limity

Každý typ pergoly má svoje rozmerové limity. Pri posuvných pergolách platí, že ak pôdorysné rozmery terasy  prevyšujú tieto limity, je na jej prekrytie vždy možné použiť viac modulov. Nevýhodou je väčšie množstvo nosných prvkov, ktoré môžu obmedzovať výhľad, preto je dobré sa informovať o rozmerových limitoch daného modelu, a prípadne rozmer prekrytia prispôsobiť. Okrem celkového rozmeru je dôležité poznať aj maximálne rozmery medzi jednotlivými kotviacimi prvkami, najmä prednými stĺpmi. Niektoré pergoly môžu vrámci štandardného riešenia preklenúť až 6m (napríklad Pergola Avantgarde či Elegant ) V prípade, že by ste chceli prekonať väčší rozpon, čiže zväčšiť vzdialenosť medzi jednotlivými stĺpmi, existuje možnosť vymeniť štandardnú podpornú konštrukciu pergoly za na mieru vyrobené oceľovú konštrukciu no to už je potrebné zvážiť a skonzultovať.

Okrem pôdorysných rozmerov netreba zabúdať ani na výšku. Tú je dôležité sledovať najmä pri pergolách s veľkou projekciu (hĺbkou), ktoré sú v sklone kvôli odvodneniu (pevné pergoly, Pergola Avantgarde , Elegant  Metaform Persa, a ďalšie). Pokiaľ je výška kotvenia pri dome limitovaná (napríklad pri bungalovoch so strešným previsom), môže sa stať že kvôli potrebnému sklonu, okolo 7°, už v nižšej časti pergoly nezostáva potrebná podchodná výška. V takom prípade je možné použiť model, ktorý nepotrebuje sklon (Lamelová pergola). [SA2] Sklon pergoly je tiež možné čiastočne upraviť, ale príliš malé sklony sa neodporúčajú kvôli možnosti prenikania dažďovej vody vplyvom vetra pod strešnú rovinu.

Cena

Pevné pergoly sú samozrejme cenovo výhodnejšie ako pohyblivé, preto pohyblivé pergoly dávajú zmysel vtedy, keď viete využiť niektorú z výhod, ktoré poskytujú. Asi najvýznamnejšou z nich je možnosť preslniť interiér priľahlý terase, pretože to je najväčším problémom pevného prestrešenia. V prospech pohyblivých pergol hovorí aj ich dvojitá funkcia, pretože okrem priestoru terasy efektívne tienia aj interiér za ňou, a tak nie sú potrebné žiadne ďalšie tieniace systémy, ako napríklad žalúzie.

Ak hovoríme o pohyblivej pergole, pri hľadaní ekonomického riešenia je znovu dobré poznať rozmerové limity daného typu. Čím viac sa rozmer pergoly približuje k limitu, tým je výhodnejšia aj jeho cena s rovnakým počtom prvkov nosnej konštrukcie totiž prekryjete väčší priestor. Kombinácia viacerých modulov je teda vždy výrazne drahšia, a preto častokrát odporúčame pôdorysné rozmery budúcej pergoly čiastočne upraviť.

Výška pergoly má na cenu minimálny vplyv  všetko sa totižto odohráva v horizontálnej rovine.

Častou otázkou je, či sa dá pergola namontovať na konštrukciu, ktorú si zákazník postaví sám. Možné to je, ale ak je motiváciou práve šetrenie na cene, nie je to správna úvaha. Pri každej pohyblivej pergole je najkomplikovanejšie a tým pádom aj najhodnotnejšie samotné prestrešenie a jeho jednotlivé prvky. Podporná konštrukcia je oproti nemu nepomerne jednoduchšia a tak tvorí výrazne menšiu časť hodnoty celej pergoly. Navyše, ak sa klient rozhodne si konštrukciu vyrobiť sám, musí brať do úvahy aj ďalšiu prácu, dopravu materiálu a čas, pričom pri komplexnej objednávke sa všetky prvky pergoly spracovávajú či montujú naraz. Takéto riešenie vlastnú konštrukciu, odporúčame len v prípade, že sa jedná o špeciálnu podpornú konštrukciu, ktorú si klient veli želá. Máme tak riešenú pergolu Classic na mieru pre Rakúsky hotel Gruner Baum v Hallstatt. Ide o lepené hranoly z červeného smrekovca ktoré zapadajú do krajny ktorá je je zapísaná na zozname UNESCO.

Dizajn

V neposlednom rade je potrebné vybrať ten správny dizajn. Materiálové riešenie a farebnosť by mali ladiť s domom. Pokiaľ sú už na fasáde domu použité hliníkové prvky, napríklad žalúzie alebo lamely, pergola s hliníkovými lamelami ideálne doplní estetiku domu. Pokiaľ má dom drevenú fasádu, okná, alebo iné prvky, drevená pergola určite nič nepokazí. A podobne. Materiály je možné aj kombinovať, v tom prípade je ale dobré konzultovať výber s architektom.

Okrem materiálov si môžete taktiež všimnúť detaily a celkový štýl pergol, pričom niektoré pôsobia modernejšie až futuristicky, a iné sú skôr klasickejšie hodiace sa aj k tradičným domom so sedlovou strechou a škridlou či tehlou ako dominantným materiálom.

Súvisiace články

Ak staviate alebo prestavujete rodiný dom, či pripravujete novú terasu je niekoľko vecí,na ktoré je dobré mysliť už pri stavebných prácach a ktoré následne uľahčia výber a  montáž pergoly. Na čo myslieť už pri stavbe sa dozviete v našom článku: Na čo nezabudnúť pri príprave terasy.

Ako si vybrať správnu pergolu pre rodinný dom