Na čo nezabudnúť pri príprave terasy

Ak hľadáte riešenie prekrytia terasy ktoré Vám vie poskytnúť komfort v premenlivej jari ,horúcom lete, ufúkanej jeseni a zasneženej zime určite Vám radi pomôžeme.

Tu je zopár rád na predprípravu:

V prvom rade je dobré uvedomiť si čo od terasy očakávam a akú veľkosť chcem mať prekrytú. Od tohoto bodu sa odvodzuje celková príprava.

Ak už máte betónovú dosku a je dostatočne stabilná stačí zvážiť či by ste mohli kotviť vašu pergolu do budovy alebo treba samonosnú konštrukciu. V prípade že je možné pergolu kotviť do budovy je nutné vedieť či bude daný model potrebovať sklon. Vo väčšine sa sklon pohybujem okolo 7 stupňom. To samozrejme závisí na celkovej veľkosti pergoly a jej umiestnení. Ak by ste mali len terasu kde je mäkké podložie tak na miesta kde by boli nohy pergoly je treba spraviť betónové pätky. Ideál je 50x50 a do hĺbky 70cm ak sa dá aj hlbšie bude to stabilnejšie pri zimnom premŕzaní. Určite už ste mali možnosť vidieť čo všetko dokáže mráz nadvihnúť J

Veľmi dôležitým detailom sú prívod elektrickej energie na pohon motoru prípadne osvetlenia. Väčšina motorov pergol a roliet má výkon okolo 400 W takže ak neplánujete daný prívod využívať na silné infražiariče alebo vykurovanie postačí Vám pripraviť kábel CYKY 3x1,5mm samozrejme ak máte už pripravený 3 x 2,5 ktorý sa používa najme pri zásuvkách je to fajn. Vývod je ideálne nechať v mieste kotvenie pergoly. Ak by bol už kábel pripravený v zemi tak je dobré aby ustil pri jednej z nôh pergoly. Pokiaľ ide o istič ten by mal zodpovedať hrúbke kábla. V prípade že sa na kabeláž pri stavbe pozabudlo dá sa to riešiť no je treba zhodnotiť celkové zaťaženie ak by sa už daná kabeláž používala na iné elektrospotrebiče. Ideálne je konzultovať to priamo s elektrikárom ktorý má prehlaď o zaťažení okruhov.

Ďalším detailom na ktorý je fajn myslieť dopredu je odvod vody. Vo väčšine prípadov stačí ak sa zvedená voda v stĺpe pergoly nechá len odtekať na trávnatú plochu. Pod trávnikom je dobré spraviť si drenážnu jamu to znamená vykopať dieru a dať do nej kamene ktoré zabezpečia rýchlejšie vsakovanie vody.

Ďalšou možnosťou je pripraviť si odvod vody tak aby išla priamo do kanalizácie. Tu je dobré myslieť dopredu na čistiaci otvor a nenapájať zvod priamo.

Veríme že Vám naše rady pomohli zorientovať sa a ak by ste mali otázky radi Vám poradíme či mailom alebo telefonicky.

Patrik Kaplan

+421905750848

kontakt@pekneterasy.sk

Na čo nezabudnúť pri príprave terasy